Nem tudom, belegondoltatok-e már abba, hogy a helyi hírek tulajdonképpen leginkább a lokális, közösségi médián belüli csoportokban vannak jelen. Hiszen onnan lehet megtudni minden fontos információt első kézből. Van, hogy ezekben a csoportokban az önkormányzati hírek és a helyi eseményekkel kapcsolatos bejegyzések mellett néha egészen különös esetek is felszínre kerülnek.

Nálunk például – egy nagyközség helyi csoportjáról van szó – néha veszélyes embereket, helyszíneket is megemlítenek. Legutóbb épp egy alkoholisták szapultak. Ahelyett persze, hogy segítenének rajta. Ezen persze már meg se lepődtem, tipikus magyar mentalitás. Pedig az alkoholizmus egy betegség. Akként is kell kezelni és mint betegség, gyógyítani is lehet. A felepulok csapata épp emiatt alapította meg rehabilitációs intézetét.

A felepulok olyan segítőkből állt össze, akik maguk is átmentek mindazon, amelyen egy alkoholfüggő átmegy. Átéltek minden magasságot és mélységet is. Ezért lehetnek valódi segítségére a betegeknek. Az állami rehabilitációnál jóval kevesebb ideig, csupán 28 napig tart a felepulok programja, melyet a Balaton-felvidéken található ingatlanjukban tartanak meg. A program bentlakásos, az ára magában foglalja a napi háromszori étkezést, a szállást és természetesen a foglalkozásokat, a csoportterápiákat, az egyéni terápiákat és a szabadidős elfoglaltságok költségét is. A program sajátossága egyrészt a bentlakásban rejlik, hiszen annak köszönhetően, hogy folyamatosan foglalkoztatva vannak a betegek és a nap 24 órájában szakemberek vannak velük, nem is nyúlnak a pohárhoz.

A program a Minnesota-modellt veszi alapjául, ami egy USA-ból származó módszer. Ott már 1949 óta alkalmazzák nagy hatékonysággal, hazánkban még nem annyira elterjedt. Pedig rendkívül hatékony. Egyrészt épít arra, hogy önkéntes tanácsadókat is foglalkoztat – akik persze lehetnek fizetett tanácsadók is – , ők saját tapasztalataikkal segítik a gyógyulását a betegeknek. A tanácsadók mellett természetesen szakemberek, valamint orvos is részt vesz a gyógyításban.

A modell része még a 12 lépés átadása, ami az anonim alkoholisták csoportterápiájának része is. A program a családtagokra is gondol, hiszen egy erős, összetartó, támogató család nélkül a gyógyítás sem mehet végbe. legalábbis nem hosszú távon. Bár, aki nem szeretné, hogy segítsenek rajta, azon nem is lehet. Támogató család ide vagy oda. A családtagokat úgy segítik, hogy hétvégente edukációs előadásokat és egyéni tanácsadást is tartanak nekik. Ez rendkívül sokat tud lendíteni a gyógyuláson.

A felepulok programra nagyon egyszerű a jelentkezés. Ha megvan a sziklaszilárd elhatározás és az akarat, jöhet is az állapotfelmérés. Erre Veszprémben vagy Budapesten kerülhet sor előre egyeztetett időpontban. Az állapotfelmérés eredményét követően kerül a megfelelő csoportba a páciens, akik majd beköltözhetnek az induló program lelkes gyógyulni vágyó lakói közé. Sokszor előfordul persze az is, hogy nem az alkoholfüggő, hanem valamelyik családtagja, barátja vagy munkatársa kér segítséget a felepulok csapatától. Családtagok, segíteni szándékozók számára is van konzultációs lehetőség, sőt, az egész család együtt is a felepulok csapatához fordulhat. A lehetőségek száma igen széles, de a függő személy elhatározása elengedhetetlen a gyógyuláshoz.

A helyi hírek jönnek és mennek, sokszor a pletykákból értesülünk a legújabb történésekből. Milyen jó lenne azonban, ha egy település lakói nem kibeszélnék egymást, hanem inkább segíteni próbálnának a másikon. Hol máshol várhatnánk el ezt, mint egy kistelepülésen, nem igaz?