Szándékosan nem követem az országos híreket, sem a világ híreit. Hiszen annyira nyomasztóak. Egy-egy nehezen emészthető hír hallatán képes vagyok napokra is teljes letargiába süllyedni. Ahogy arról már itt írtam, kizárólag a helyi híreket követem. A minap épp a faluközpontban sétáltam, amikor figyelmes lettem egy friss hirdetésre a hirdetőtáblán. Igen, faluban ez még bevett marketing eszköz. A legtöbb hír, újdonság és eladó dolog a központban elhelyezett táblára kerül ki.

Napelem rendszer családi házra 2021-ben – olvastam a közzétételt. Rögtön felcsigázta a fantáziámat. Régóta szerettünk volna napelem rendszert telepíteni a házunkra, így kifejezett jelnek tekintettem azt, hogy épp szembe jött velem a kiírás és így jutottam el, a napelemrendszer.info weboldalra is. A pályázati rendszer azonban mégsem ennyire egyszerű. Utánanéztem a dolognak, rákerestem, hogy milyen lehetőségek vannak, ha vágyaink tárgya egy napelem rendszer családi házra 2021-ben.

Persze rögtön megtaláltam a kormány támogatási programját, melyről nemrég szóltak a hírek. A régebbi, 90%-os támogatást ugyan nem, de a 30-40%-os támogatást tudják garantálni. Ó, hát ez is jobb, mint a semmi! Igen ám, de ez mégis sokkal összetettebb, mint amilyennek elsőre tűnik. A napelemrenszer.info oldalon szerencsére minden információt megtaláltam erre vonatkozóan és meg is fogalmazódott bennem egyfajta masszív dilemma. De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük a részleteket!

Napelem rendszer családi házra 2021-ben

Így lehet a miénk egy napelem rendszer családi házra 2021-ben

Ha szeretnénk valamit, ami nem más, mint egy napelem rendszer családi házra 2021-ben, igényelhetünk állami támogatást. Azonban a támogatással kiépült napelem rendszerek esetén – az eddigi szaldós elszámolással szemben – bruttós elszámolás lesz az áramszolgáltatóval szemben. Mit is jelent ez? A bruttó elszámolás lényege az volt, hogy ha megtermelsz annyi áramot, amennyit elhasználsz, lényegében 0 Ft lett az áramszámlád. A bruttó elszámolás ezzel szemben azt jelenti, hogy az áram, amit megtermelünk, de nem használunk fel és a fogyasztott áram külön-külön árazás alá esnek majd. Így egyáltalán nem biztos a 0 Ft-os áramszámla.

Az Unió 2024-től egyébként is a bruttó elszámolás bevezetését tervezi minden fogyasztóval szemben (attól függetlenül, hogy támogatott vagy önerőből finanszírozott napelem rendszerrel rendelkezik-e), így ezt egyébként sem lehet megúszni, maximum halasztani azzal, ha saját erőből építtetjük ki a napelemeket a házra. Ez az elgondolás nem a kormány saját intézkedése, hanem az uniós energiahatékonyság-fejlesztési tervek része, így minden tagállamra kötelező.

Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy a 2024-es dátum csupán a végső időpont, ameddig kivezetésre kell kerülnie a szaldós elszámolásnak. Egyáltalán nem biztos, hogy a kormány addig húzza majd ezt, elképzelhető, hogy sokkal hamarabb döntést hoz majd arról, hogy hazánk is átáll a bruttó elszámolásra.

Így a dilemmámra elég gyorsan választ kaptam: élni fogok a támogatás lehetőségével. Hiszen előbb-utóbb úgyis bruttó elszámolás alá esik majd minden napelem rendszer tulajdonos, függetlenül attól, hogy támogatással építette-e ki a rendszert vagy sem. Így nincs mire várnom, a teljes összeg pedig egyébként sem áll rendelkezésemre.

Gyűlölöm a (negatív) híreket, de néha jó kicsit képbe kerülni és tájékozódni a legújabb fejleményekről. Hiszen aki lemarad, az kimarad. Nagy kár lett volna például, ha nem jut időben tudomásomra, hogy hogyan lehet nálunk Napelem rendszer családi házra 2021-ben.