Energetikai tanúsítványt készíttetni sok esetben kötelező. Az energetikai tanúsítvány ára pedig sok mindentől függ. Például attól, hogy hol helyezkedik el az adott ingatlan és hogy mekkora a mérete. A hírekben időről időre felbukkannak az energetikai tanúsítvánnyal kapcsolatos információk, újdonságok. Sokan hozzák összefüggésbe a költségcsökkentéssel és a környezetvédelemmel.

Mind a kettő fontos. Hisz nem mindegy, hogy mennyi rezsiköltséggel számolhatunk, jobb megelőzni a nagyobb kiadásokat. Másrészt pedig ha környezetbarát módon építkezünk, akkor nem csak pénzt spórolunk, hanem bizony még a Földünkért is tettünk valamit. Sok kicsi pedig bizony sokra megy.

Annyi biztos, hogy ha ingatlant adunk el vagy vásárolunk, akkor találkozunk az energetikai tanúsítvánnyal. Az energetikai tanúsítvány ára fontos kérdés, melyre itt is a válasz: e-tanusitas.eu. Itt pontosan le van írva, hogy mi a tanúsítás pontos menete, hogy mi szükséges hozzá és hogy mennyibe is kerül. Nyilván egy 50 négyzetméteres budapesti lakás és egy 200 négyzetméteres vidéki ház energetikai tanúsítványának elkészítése nem ugyanannyi. De, hogy pontosan mennyi az annyi, mennyi az energetikai tanúsítvány ára, arról a honlapon részletes tájékoztatást lehet találni. A profi csapat minden hétköznap reggel és este 8 óra között várja az érdeklődő telefonokat. Bizony, egészen este 8-ig. Végre egy cég, ahol figyelnek azokra is, akik nem tudnak napközben, munkaidőben telefonálni, ügyet intézni. Szerintem ez egy nagyon szimpatikus hozzáállás.

A telefonos kapcsolatfelvétel után pedig következik a személyes találkozás, a helyszíni felmérés, egy előre megbeszélt időpontban. Ahhoz, hogy elkészüljön az energetikai tanúsítvány, nagyon sok mindent meg kell nézni, át kell vizsgálni. Ilyen például a fűtési rendszer vagy a nyílászárók. Hogy milyen anyagból vannak, mennyire szigetelnek, nem szökik-e ki a meleg télen az ablakréseken keresztül. Ezek mind-mind nagyon sokat számítanak. De persze nem csak ezek, hisz az energetikai tanúsítvány elkészítése ennél sokkal bonyolultabb és komplexebb dolog. Ezért is érdemes profikra bízni az elkészítését. Akiknek nagy tapasztalata van ebben, ilyen az e-tanusitas.eu csapata is.

A legjobb, hogy mindezt 24 órán belül el is készítik, így ezen aztán tényleg nem múlik az ingatlan adásvétele.

Az energetikai tanúsítvány egyébként tíz évig érvényes, persze ha közben történnek változások a házon, akkor érdemes újra elkészíttetni, hisz ilyenkor általában jobb helyre sorolódik egy ingatlan. Például kazáncsere esetén, vagy ha kicseréljük a nyílászárókat, akkor azt azért tesszük, hogy kevesebb energiát fogyasszunk. Ilyenkor az energetikai besorolás is a kedvező irányba tolódik. Egyébként 12 fokozata van a besorolásnak. Sok-sok tényezőtől függ, hogy egy ingatlan mely besorolást kapja. Az e-tanusitas.eu pedig 24 órán belül választ is ad ezekre a kérdésekre. Valamint arra is, hogy hogy tudunk mi magunk energiát megtakarítani. Ezáltal pedig nem csak a környezetünket védjük, hanem kevesebbet is költünk.