A lokális hírek is fontosak a helyiek számára

Sokan nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a helyi híreknek, és ha valami az országos hírfolyamba is bekerül, az tényleg nagy durranás. Sokakat egyáltalán nem is érdekel, hogy mi történik egy adott településen, járásban, pedig jól tennék, ha azokat is figyelnék, hiszen az ő életüket is befolyásolhatják! Nem kell feltétlenül mindig csak a hírcsatornákban vagy rádiós hírekben bízni, az csupán egy kicsi szelete mindannak, ami nap, mint nap történik. Abból sosem tudhatod meg, ha esetleg pont az az utca lesz egy hétre lezárva, amin például minden nap hazajársz, igaz? Hiszen nagy léptékben nézve ennek nincs különösebb hatása, Neked viszont helyiként tudnod kell róla, és alkalmazkodnod kell hozzá.

A járási, települési hírportálok persze sok-sok töltelékhírrel is tele vannak. Itt énekelt az asszonykórus, ott megkoszorúztak egy szobrot, amott meg csőtörés volt a múlt héten, de másnapra kijavították. Ez akár unalmasnak is tűnhet, és bizonyos szempontból érthető, ha valaki nem kíváncsi a lokális hírekre. De, mint ahogy azt már említettük, sok olyat is találni közötte, ami akár Téged is érinthet. Például az elektromos hálózat tervezett karbantartása miatt adott napon nem lesz villany, vagy csatornázás miatt ez- és ez az utca fel lesz bontva. Ha az ilyesmiről nem tudsz, egy reggel majd azzal kell szembesülnöd, hogy nem működik a kávéfőző, és amikor munkába indulnál, kénytelen vagy visszafordulni és kerülőutat keresni. Ezek apró kellemetlenségek, de ahhoz elégségesek, hogy a napodat elrontsák, ha felkészületlenül érnek.

Másik részről viszont ott van, hogy a helyi események sokak számára sokkal fontosabbak lehetnek, mint gondolnád. A lokálpatrióták igenis büszkék arra, hogy itt élnek, és szeretnek is helyi eseményekben rész venni. Az pedig, hogy erről egy-egy helyi hírportál vagy újság beszámol, csak a hab a tortán. Ráadásul az önkormányzatok, járási hivatalok is ezeken a médiumokon keresztül tudnak bejelentéseket, információkat kommunikálni olyanok számára, akik például nem tagjai a helyi érdekeltségű Facebook csoportoknak. Elég egyoldalú lenne, ha csak bizonyos speciális csatornákon keresztül lehetne ismeretekhez jutni, nem?

Szóval a helyi érdekeltségű hírportáloknak is megvan a létjogosultsága, legyenek bármily kevesek által olvasottak. Lehet, hogy ennek a néhány látogatónak ez az egyik legfontosabb információforrása, miért fosztanánk hát meg őket tőle? Jobb lenne, ha minden szájról szájra, szomszédról szomszédra terjedne, mint régen? Vagy a kisdobos a főtéren jelentené be vasárnap? Nem, ezeknél ma már sokkal praktikusabb és korszerűbb megoldások léteznek, miért ne élnénk hát velük? Lehet, hogy egy járási vagy települési hírportál nem olyan fejlett és gyakran frissülő, mint egy országos érdekeltségű híroldal, de nem is az a célja, hogy 0-24-ben ismereteket adjon a világ történéseiről. A helyi hírforrást hagyjuk meg helyinek, és aki mindenre kíváncsi, az nyisson inkább egy több százezres olvasottságú híroldalt.